Fly Fishing Forum - Totul despre pescuitul la musca artificiala

FlyForum.ro - Forumul pescarilor la musca din Romania.Totul despre pescuitul la musca artificiala
Acum este 19 Mai 2012, 15:33

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: EFFA vs FFF
MesajScris: 27 Mai 2010, 09:27 
Neconectat

Mihnea scrie:
Exact la analogia cu examenele Microsoft m-am gandit iar eu cred ca nu au nimic in comun si iti si spun de ce cred asta.
Exista niste forumuri unde baietii care au trecut examenele pun raspunsurile la intrebari si foarte multi care dau examenele Microsoft invata doar raspunsurile la intrebari nu "materia" in sine si examenele se ia fara a stii mare lucru.Din ce inteleg eu la examenul EFFA te cam pun aia la "practica" deci nu prea ai cum sa te eschivezi.
Parerea mea :lol:

cu scuzele de rigoare legat de devierea de la subiect: mai exista un soft de "antrenament" numit Pass4Sure. exista versiuni pentru toate examenele, de toate nemurile. se gasesc pe torenti.

Sus

MesajScris: 27 Mai 2010, 11:57 
Neconectat

Da si eu trebuie sa recunosc ca am deviat putin de la subiect, multumesc de pont Ady :D

Sus

MesajScris: 29 Mai 2010, 15:01 
Neconectat

bondan scrie:
da, deci EFFA s-a desprins din FFF de vreo 4 ani, ca sa nu mai plateasca dari catre ei. :). alta marie sub aceesi palarie sau cum era expresia. chiar credeti ca in 4 ani astia au ajuns la un nivel cosmic fata de cei din care s-au desprins? sa fim serios. 'company statement' sunt f mijto la amandoua. exista chiar un site care-ti genereaza astfel de chestii daca nu ai chef sa dai bani la un om de marketing.
ideea de baza e ca amandoua vor sa-ti ia banu ca sa poti tu sa-l iei la altu la randu tau. natural order of basic economy. certificatele astea sunt mai mult pentru linistea sufleteasca. e la fel ca certificatele microsoft pentru programatori. am vazut oameni cu certificate care in practica erau zero, si oameni fara certificate care faceau ce vroia muschiu lor cu un calculator. cinste amandoura: unii ca au invatat si au luat un examen, altii ca stiu fara sa aiba vreo certificare.
Cand faptul ca bucla nu prea stransa, sau lungimea scurta a lanseului o sa ma impiedice sa prind peste, fii sigur ca o sa cer sfatul unui dintre voi, care e mai la indemna sau mai binevoitor sa-mi arate ce gresesc, fara sa ma intereseze ce tapet are pe pereti.

Aici subscriu si eu, nu vad dece pescuitul la musca trebuie sa fie asa de rigid.
Adica daca nu fac loopul ala corect, asa cum scrie cartea, nu pot s apescuiesc deci implicit nu pot prinde peste?
Pescuitul trebuie sa tina mult mai mult de starea pe care ti-o ofera.
Daca esti maniac in casting si vrei ca sa fie totul perfect....bravo tie
Dar daca iti place mai mult partea in care pestele se ridica si culege o musca...atunci situatia se schimba.
Nu zic ca nu trebuie sa sti casting la perfectie....dar nici chiar asa

Sus

MesajScris: 30 Mai 2010, 22:10 
Neconectat

Este evident ca pescuitul si castingul sunt doua actiuni distincte, doar ca la un moment dat ele se intrepatrund. :D

Sus

MesajScris: 01 Iun 2010, 11:24 
Neconectat

Nu Mihnea, nu sint distincte - ele sint interdependente si se intrepatrund continuu.

Un bun caster este si un bun pescar si teoretic ar trebui sa fie si invers dar, in momentul in care ajungi intr-o zona in care nu te poti desfasura ca de obicei si unde daca vrei sa prinzi pestii pe care ii vezi ai nevoie de tehnica, atunci un bun caster are mult mai multe sanse ( sau mai bine zis macar poate sa pescuiasca acolo ), altfel te duci sa cauti alte locuri unde poti sa faci backcasting, ai suficient spatiu sa intinzi un fir, etc.

Poti sa prinzi peshte fara sa sti cine stie ce casting, dar nu poti sa-l prinzi oriunde, nu in orice conditii de riu, de configuratie a malurilor, de pozitia in care poti sa te aproprii de apa, de distanta la care trebuie sa plasezi musca - aici e idea!

Casting-ul este in primul rind o mare placere, este o chestiune de a avea control asupra sistemului cu care pescuiesti, el optimizeaza modul in care pescuiesti, iti mareste sansele de a prinde pestele pe care il doresti.
De multe ori ai o singura shansa, ai aruncat corect, musca a cazut cum trebuie? pestele este al tau, daca nu a doua oara nu se mai ridica.

Legat de comparatia EFFA si FFF, eu nu sint apt de a-mi exprima o parere competenta, dar sint interesat de EFFA din urmatoarele motive:
- flyfishing-ul nu este o inventie a americanilor, nu ei l-au dezvoltat pina in secolul 20, el a fost adus in america de imigrantii europeni, cu muste si cu fulgi cu tot; de fapt nici europeni nu l-au "inventat", ci apare prima data intr-un document chinez de acum vreo 3000 de ani, am si o stampa cu asta pe undeva.
- sistemul american de a masura totul, de a crea standarde si unitati de masura din orice, in orice, este cel care sta la baza ideii si de instructor acreditat etc., acest sistem nu este un model EU, pentru ca la americani acolo unde nu exista scoala, exista asociatii sau organizatii care confera sau vind competente in orice ( Who's Who, Someone you should know, etc - exemple in care petru o suma de bani devi ce vrei, cind vrei pentru cit timp vrei ).
- Europenii au impumutat sistemul de certificari de la cel american dar, o fac printr-o examinare proprie traditiei si scoliilor ( in scandinavia exista licee, institutii de invatamint ce au ca specializare fly-ul, de ceva sute de ani! ). Ce nu au imprumutat este populismul, nu au interesul de a avea o armata de instructori, ci au nevoie de instructori foarte bine pregatiti.

Dincolo de asta este latura umana a fiecarui instructor in parte, in functie de fiecare ai informatii mai multe sau mai putine de obtinut, se dedica mai mult sau mai putin training-ului tau.
Eu cred ca relatia personala cu instructorul este cea importanta, pe tot parcursul de instruire. Eu am o relatie foarte buna cei 2 instructori si imi este suficient.

Sus

MesajScris: 04 Iun 2010, 04:25 
Neconectat

Ideea asta, cum ca ajunge sa pui musca pe apa o aveam si eu cu ceva timp in urma, dar cand te lovesti de probleme ( si merge doar un roll cast sau snake cast , incepi sa te intrebi cum de reusesc altii ??? si tu nu esti in stare !!! incepi sa iti pui intrebari ...) Acuma un an in vara am facut o escapada cu George pe un lac alpin, pesti sa hraneau intens la suprafata culegau niste musculite minuscule aproape invisibile de culoare neagra, chestia ff interesanta e ca se hraneau doar intr o partea a lacului , unde musculitele erau aduse de catre vant(valuri), astfel aveam vantul in fata, lacul fiind unul alpin malurile erau ff abrupte iar back castingul era extrem de dificil de executat, nu mai vb de limpezimea apei, George a reusit sa pacaleasca doi(ambi la nimfa) iar eu am prins unul la stremer si am ratat unul mare la nimfa, oare de ce nu am prins nimic la uscata ????? pt ca am incercat ..... am avut si furnici culoare neagra, plus alte uscate legate pe ace de 22 - 24 , fir 0 , 10 ....
Dupa partida de pescuit la intoarcere am tot stat si ne am gandit, iar una dintre concluzii e ca nu stim sa lansam :) , oricat ai pescui de unul singur, ajungi la un moment cand ori intalnesti o persoana care e mult mai buna decat tine in casting si inveti sau mergi la un instructor de casting, altfel ramai plafonat ...
Nu mai vb de faptul ca pescuitul pe lac este foarte dificil dar foarte frumos ..

Sus

MesajScris: 04 Iun 2010, 10:27 
Neconectat

Foarte bine spus Darius,

Eu nu cred ca este cineva care sa se fi descurcat bine in toate situatiile pe care le-a intilnit pe apa. De aceea cred ca e foarte important sa se inteleaga ca, a face casting este in primul rind o necesitate dar in acelasi timp este si o mare placere!

Eu de cind am inceput sa fac casting, ma bucur de fiecare moment in care am batul in mina, incerc tot felul de lucruri, imi dezvolt ce faceam pina acum, si foarte important incep sa abordez altfel apa. Judec altfel betzele cu care pescuiesc, simt altfel un batz cind il iau in mina.
Partea frumoasa in casting este ca indiferent ce nivel ai, este intotdeauna ceva de facut in plus, ceva de invatat - "sky is the limit"! Asta o poate spune orice instructor, de la master pina la orice incepator.
Intilnirile de casting iarasi, sint super faine, ne impartasim micile noastre descoperiri, ce am mai invatat si de pe unde, cum face unul sau celalalt, ne verificam ce facem, unde gresim, incercam sa corectam.

Poti extinde zicala "nu exista timp nefavorabil, ci echipament neadecvat" in "nu exista situatie in care sa nu poti arunca unde si cum trebuie ci doar tehnica de casting neadecvata" :roll:

Sus

MesajScris: 04 Iun 2010, 15:50 
Neconectat

da da intradevar frumoasa zi
iti mai aduci aminte cum se vedeau ciocurile culegand spentrurile ale, incredibil, nu pot sa uit, is tot cu capu acolo
sper sa mai putem repeta experienta aia si de data asta sa prindem la uscata. poate chiar un dino
castingu este esential la pescuitul pe lac, sa arunci 20+ m cu fire usoare si uscate pe 20 si sa le faci si prezentare nu e chiar usor

ps : " la nimfa " sa nu se inteleaga ceheste, erau nimfe aruncate la 20 de m si recuperate foarte incet

St croix reign 9,6#8
Shimano biocraft ev7,6#4 - rezervat
combo Cormoran Flycor 8#4-5, Okuma SLV 4-5, Scientific Anglers #4
http://www.flyforum.ro/topic484.html

Sus

MesajScris: 04 Iun 2010, 21:45 
Neconectat

George,
Asta imi mai suna a pescuit la musca...abia astept sa vad si eu ciocurile alea culegand spenturi..Triangle Taper-ul is on the way :twisted:

Sus

MesajScris: 09 Noi 2010, 10:59 
Neconectat

Buna Shoco
Imi pare rau dar filmulet ca ai gasit pe youtube este TLT nu are treaba cu FFF si cu examen respectiv.
Puncul meu de vedere intra FFF si EFFA este o singura diferenza ca cei de la EFFA au vrut sa fi indipendent pentruca SUA nu l au lasat sa face afaceri cu Fly Fishing si acum sunt liberi, poti sa intreabi pe un instructor EFFA cind pregateste cineva la examen cit bani ii reman pe el.
Oricum ce diferenta face FFF sau EFFA?

Certified Instructor of SIM (Italian Fly Fishing School)

Sus

MesajScris: 10 Noi 2010, 01:09 
Neconectat

@Gabriele

Salut si bine ai venit pe forum.
Personal nu ma intereseaza cati bani imi ia un instructor EFFA sau FFF.
Fiecare isi pretuieste timpul si cunostintele cum poate.

Si ai dreptate, la urma urmei nu conteaza ca e EFFA sau FFF.. important e sa fie bun.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3

Ora este UTC + 2 [ DST ]