Fly Fishing Forum - Totul despre pescuitul la musca artificiala

FlyForum.ro - Forumul pescarilor la musca din Romania.Totul despre pescuitul la musca artificiala
Acum este 19 Mai 2012, 15:34

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: EFFA vs FFF
MesajScris: 22 Mai 2010, 22:30 
Neconectat

Citeam discutia de pe flytying.ro referitoare la diferentele dintre cele doua organizatii.

La prima vedere pentru un profan cele doua prescurtari nu inseamna nimic.Mai mult (tipic Vasies&flytying.ro) lumea incepe sa se dea cu parerea despre lucruri care nu le-au vazut in viata lor.

La momentul in care discutia incepuse, nici unul dintre cei care discuta despre asta nu fusese in viata lor la o demonstratie de casting a unui instructor, fie el EFFA sau FFF.

Ia sa vedem ce debiteaza Guru :
Citat:
Mai pe intelesul tuturor FFF sunt americanii (federation of fly fishers ) iar EFFA sunt europenii
FFF sunt peste tot in lume
EFFA sunt in Europa si s-au desprind din FFF
pentru cei care sunt interesati de casting cam astea ar fi diferentele dintre cele doua federatii:
-examenele EFFA sunt mai grele decat cele de FFF la proba practica
-la EFFA nu se pune accentul pe dezvoltarea capacitatii de a invata pe altii cum se pune la ceilalti - FFF
-cei de la EFFA impun un stil, cei de la FFF spun ca fiecare sa isi dezvolte stilul propriu si sa nu il considere mai bun decat altele. Atata timp ca ceea ce face fiecare CI sau MCI corect in casting nu conteaza cum isi duce mana sau isi tine picioarele ( asta ca un simplu exemplu )

Deci ,diferenta dintre doua organizatii se limiteaza la cum sunt imbracati si de unde provin.

Dupa o zi , o mai cloceste putin si revine cu completari :

Citat:
da, corect Gabriele, ai absoluta dreptate. EFFA sunt scumpe si sunt , daca nu ma insel, sub patronajul nemtilor si austriacilor. Examenele lor se dau cu public, examinatorul vorbeste la microfon si il pune pe cel examinat sa execute diverse tehnici de casting. Pe de alta parte daca cel examinat greseste sau nu face ceva bine, examinatorul il pica fara sa ii spuna unde a gresit si fara sa ii faca o demonstratie a castului cu pricina facut in mod corect!!!
Cica nu se discuta deloc aspecte tehnice, probleme die casting, tehnici de invatare si predare - cum teoretic asta ar trebui sa fie baza. Adica in cazul in care te pregatesti ca instructor trebuie sa fi examinat foarte bine si din punctul asta de vedere - capacitatea ta de a explica si de a invata pe altii, de a fi un bun pedagog.
E drept nu am participat la un astfel de eveniment insa am auzit de la diversi alti pescari, croati, sarbi, bosnieci care erau nemultumiti de felul asta de a privi lucrurile
Ar trebui sa il intrebam pe Sasha daca asa stau lucrurile

Asadar,tragem linie si analizam:

Din punctul de vedere al atotstiutorului Guru Vasies, totul in viata se rezuma la cat costa si daca ai sau nu bani de asa ceva.
Adica daca Masserati costa 150k+ inseamna ca nu e bun pentru ca nu ni-l permitem.
Daca esti prea prost ca sa sustii examenul ala, inseamna din nou , ca aia sunt exclusivisti si figuranti.Ce sa caut eu cu ei ?!

Sigur , el a auzit de la la diversi pescari,(croati,sarbi,bosnieci,italieni,austrieci,canadieni,americani,suedezi,africani,chinezi si chiar astronauti) ca vei fi foarte dezamagit daca mergi la un eveniment si daca inveti ceva calumea.
Daca esti prea prost ca sa intelegi ceva, cu siguranta vei fi dezamagit.

Acum pe aia dreapta :

Cea mai importanta diferenta dintre cele doua organizatii consta in directia de abordare.
EFFA reprezinta cel mai inalt standard in casting.
Cei care reusesc sa treaca de acest examen intra intr-un club select din care momentan fac parte undeva la 90+ pe tot mapamondul.
Un club select la care toti vor sa adere si care da startul.

EFFA nu isi doreste cu ardoare membrii.Ei doresc sa reprezinte un standard de urmat.
Examenele sunt grele, nu doar cele practice, unde intr-adevar se da cu public (de vreme ce vei invata publicul) dar si cele teoretice si pedagogia.
Trebuie in primul rand sa vorbesti fluent o limba de circulatie internationala nu sa cârpesti o engleza de Ludus.
Apoi trebuie sa intelegi exact ceea ce faci si sa fii capabil sa sustii un discurs in fata unui public numeros, fara sa iti tremure chilotii.
Mai mult, trebuie sa ii si faci sa inteleaga ce explici si sa poata replica in practica.

Tinuta e obligatorie.

FFF pe de cealalta parte doreste sa fie reprezentata pe cat posibil in toate colturile.
Nu conteaza daca esti sau nu un caster bun, "important e sa fim multi".
Cam asta e principiul dupa care functioneaza.
De la multi vine grosul.Evident, cu multi membrii creste puterea financiara a grupului si se pot lua actiuni de amploare.

Cunosc si am vazut in practica atat instructori EFFA cat si FFF.
Mai mult, ca sa devii instructor certificat FFF, ajunge probabil sa intelegi diferenta intre WF si DT, in practica.

In urma examenului care a avut loc la mijlocul lui Mai 2010, Gabriele DiFlorio si Guru Vaseus au devenit cica instructori certificati FFF.
Tind sa il cred numai pe primul de vreme ce numai el apare ca oficial pe site-ul FFF.
Am urmarit si un mic filmuletz care se pare ca e din timpul examinarii FFF :
http://www.youtube.com/user/Gadiflor#p/u/0/YaAcl2_GNMU

Nu contest calitatile de casteri a celor in discutie, dar observ urmatoarele :
Esti la examen cu minciogul la spate, tinuta zero, public zero, abilitati cel mult mediocre, nimic spectaculos.
Oricine cu un TT#6 si o lanseta fast face asta.

Unde e standardul de urmat ?

Am fost la Casting Event-ul organizat de Muscaricii Timisoara, am discutat cu doi instructori EFFA o zi intreaga, am facut pregatire pentru examenul lor.
Da , voi plati cateva sute de euro pentru un curs cu acei oameni.
Pentru ca am vazut diferenta intre povesti pe forum si casting adevarat.
Am vazut ce presupune sa fii un standard si ce inseamna politica de atragere de fonduri.

Nu iti zice nimeni ca de fapt valoarea consta in acele ore care le pierzi zilnic cu lanseta in mana.
Pentru a deveni un bun caster e nevoie in primul rand de sacrificiu.
Exercitiu,exercitiu,exercitiu.Zi , noapte, vant,ploaie,soare,zapada.Nu se invata peste noapte.

La EFFA anual incearca cateva duzine de oameni, reusesc un pumn.
Pentru mai multe informatii va sugerez Youtube, EFFA si FFF.

Concluziile le trage fiecare , dar o intrebare bine pusa gaseste mereu un raspuns inteligent.

Sus

Subiectul mesajului: Re: EFFA vs FFF
MesajScris: 22 Mai 2010, 23:23 
Neconectat

Ca si o paralela la ce am scris mai sus, mai jos aveti cateva secvente de la una dintre examinarile EFFA din 2009.
Se pot recunoaste ,Sasa Zec si Veljko Andric,Aco Ivanovic .

http://www.youtube.com/watch?v=_d4ZGikSBxM
http://www.youtube.com/watch?v=FsCqW6yM69M
http://www.youtube.com/watch?v=p8ijhEqRZ3I

A se observa, abordarea examenului, tinuta, conduita,etc.
Bazinul de exameniare amenajat.
Publicul prezent si cel putin 3 instructori care urmaresc miscarile "clientilor".

Se compara ?

Sus

MesajScris: 23 Mai 2010, 20:41 
Neconectat

Shoco stii cumva cam care e ordinea de zi la un examen, ma refer punctual la cum decurge un examen.Care sunt cerintele la un examen EFFA?

Sus

MesajScris: 23 Mai 2010, 20:47 
Neconectat

Scrie pe site-ul EFFA tot ce e nevoie sa stii.

Prima data dai testul practic,apoi pedagogic si teoria.

Daca esti un caster bun, iti ia inca un an de acum sa te pregatesti pentru examenul asta.
Daca nu stii sa te exprimi calumea, nu stiu cat iti ia sa vorbesti o limba straina...

Si nu doar la nivelul de Yes si No...

Sus

MesajScris: 24 Mai 2010, 21:31 
Neconectat

Shoco scrie:
EFFA reprezinta cel mai inalt standard in casting.
Cei care reusesc sa treaca de acest examen intra intr-un club select din care momentan fac parte undeva la 90+ pe tot mapamondul.
Un club select la care toti vor sa adere si care da startul.

ai lasa...
chiar toti vor ?
inclusiv io dar nu mi-am dat pin acu seama de asta ?
cind zici ”inalt “ mie imi fuje mintea la saritura cu prajina....
daaaa cit am stat si m-am gindit... tot nu pricep chestia ceia cu startu...
iti da si tie startu ?
iti vira " cheia " in contact ?
Shoco scrie:
EFFA nu isi doreste cu ardoare membrii.Ei doresc sa reprezinte un standard de urmat.

a draqu chestie... nu-i vrea nimeni dar totusi li se ofera sansa sa devina...
ce idealuri marete coane ? sa-ti doresti sa fi iemblema...
puah ! zici ca-s sectanti frate...
astia cre ca fac la comanda si harakiri gramada la cit de zelosi sint...
Shoco scrie:
Trebuie in primul rand sa vorbesti fluent o limba de circulatie internationala nu sa cârpesti o engleza de Ludus.

la asta cu cirpitu ... sa fiu in locul tau as lasao mai usor... ai mare grija... nu de alta dar sa nu cumva sa te trezesti cirpit pt subtilitatile postate de vreun ienglez din ludus..
Shoco scrie:
Apoi trebuie sa intelegi exact ceea ce faci si sa fii capabil sa sustii un discurs in fata unui public numeros, fara sa iti tremure chilotii.

sa inteleg ca : ca orator ai iemotii ? nu de alta... dar pari familiar cu trairile anderuerilor...
Shoco scrie:
Mai mult, trebuie sa ii si faci sa inteleaga ce explici si sa poata replica in practica.
mai al draqu... ?
aista mai zic si io standard bengo...adik...n-ajunge sa le iexplici dar tre sa-i faci sa si´nteleaga si sa iexecute...
si io care ma gindeam ca nu o poti face si pt ei...
Shoco scrie:
Tinuta e obligatorie.

aha ! bag seama ca ti-o placut uniforma scolara... , ce ai fo tu ? soim al patriei ? pionier ? ce ai fo ?
sau tu doar ai o atractie asa pt barbati... in uniforme...
Shoco scrie:
FFF pe de cealalta parte doreste sa fie reprezentata pe cat posibil in toate colturile.
Nu conteaza daca esti sau nu un caster bun, "important e sa fim multi".

a dreaqu... adica au iexamene mai iexigente dar nu contea daca esti bun au ba...
IEXACT !
Shoco scrie:
Cunosc si am vazut in practica atat instructori EFFA cat si FFF.
Mai mult, ca sa devii instructor certificat FFF, ajunge probabil sa intelegi diferenta intre WF si DT, in practica.
probabil ajunge...
dar tu o stii ?
Shoco scrie:
In urma examenului care a avut loc la mijlocul lui Mai 2010, Gabriele DiFlorio si Guru Vaseus au devenit cica instructori certificati FFF.
bingo ! aici te sapa la matze !
Shoco scrie:
Nu contest calitatile de casteri a celor in discutie, dar observ urmatoarele :
Esti la examen cu minciogul la spate, tinuta zero, public zero, abilitati cel mult mediocre, nimic spectaculos.
nu contesti calitatile de casteri daa aia dau iexamene mediocre... nu ?
eniuei... te vad cam dezamagit coane...
ma rog aveai asteptarile tale de fata mare... dar nah... ete... cu mica confuzie asupra vitezei vintului io nu vad colo nik deochiat... ba chiar ceva sincer si lipsit de fite si besini...
http://www.flytying.ro/pescuit/examenul ... cu-fff-450
aaa m-am uitat si io la poze ...dar n-am vazut nici urma de nimciog de a lu tudor vreme d´apoi mincoguri...

Shoco scrie:
Oricine cu un TT#6 si o lanseta fast face asta.

daaa ? si tu daca iesti asa viteaz... si ce au facut ei e ceva mediocre... tu de ce nu faci ?
nu de alta dar cu gura ta acu citiva ani scriai pe pescarul.com ca ti se rupea lansarea la 7-8 metri cu o lanseta G:Loomis GLX imprumuntata de la un finlandez...
acu realizez ! lanseta era nashpa !
Shoco scrie:
Unde e standardul de urmat ?

asta cauti ? sa urmezi pe cineva ?
puah orijinal si dezinvolt mai iesti frate...
Shoco scrie:
Am fost la Casting Event-ul organizat de Muscaricii Timisoara, am discutat cu doi instructori EFFA o zi intreaga, am facut pregatire pentru examenul lor.

noh... bag seama ca ati avut multe de povestit...
Shoco scrie:
Da , voi plati cateva sute de euro pentru un curs cu acei oameni.
Pentru ca am vazut diferenta intre povesti pe forum si casting adevarat.

de vazut ai fi vazut tu... dar de inteles n-ai inteles mare brinza !
Shoco scrie:
Am vazut ce presupune sa fii un standard si ce inseamna politica de atragere de fonduri.
noh ... daca asta ti-ai propu... daca asta e idealu tau in viata... sa fi un standard... po io zic ca ti-ai atins tzelu !
pt mine esti un standard for ever !
Shoco scrie:
Concluziile le trage fiecare , dar o intrebare bine pusa gaseste mereu un raspuns inteligent.

IEXACT !

Sus

MesajScris: 24 Mai 2010, 21:32 
Neconectat

cind te apuci de pescuit anuntama si pe mine... :D

Sus

MesajScris: 24 Mai 2010, 22:36 
Neconectat

Eu am luat parte la doua Meeting de la EFFA: 2007 in Bad Liebenzell si 2008 in Hambachtal. Foarte reusite, cu mult public iubitor de Flyfishing, familii, sponsori si standuri de vinzare a magasinelor celebre de la Kiel pina in Konstanz. Demonstratii de casting cu nume celebre europene, flytying, discutii de podium pe teme de pescuit, ecologie sau materiale video din excursii flyfishing pe mapamond. Au fost organizari perfecte, tipic prusace. Sint un magnet de public.
Eu nu fac o comparatie intre EFFA si FFF sa fie bine inteles! FFF nu o cunosc deloc!
Pot numai sa relatez ca asa un examen la EFFA pt Basic Instructor este destul de dur, eu nu m-as incumeta deoarece nu intentionez sa-mi fac scoala de casting, mai mult ca probabil nu l-as obtine fara antrenamente prealabile cu un instructor certificat.
Master Instructor poti s-al uiti, acolo nu trebuie sa fi bun, trebuie sa fii talentat nu numai la casting, trebuie conduita, komunikare, talent pedagogic, ecologie,entomologie si alte fineturi.
Este foarte importanta diploma de Basic Instructor numai pentru cei care vor sa-si deschida o scoala de Fly Fishing sau aia care dorm cu diploma sub perna.

Sus

MesajScris: 24 Mai 2010, 22:52 
Neconectat

nu inteleg reactia asta de a-l ataca pe shoco sau n-are voie omul sa-si spuna parerea ?din ce ai postat se vede ca nu esti interesat de casting sau de topicul EFFA vs FFF ci de faptul ca si-a permis shoco sa nu fie de acord cu ce se scrie pe flytying ,stii cum e au trecut vremurile alea cind toti trebuiau sa aplaude maretele realizari acuma sintem liberi sa spunem ce gandim .tudor vreme cu ce a gresit de te iei si de el ? ca a organizat o zi de demonstratii de casting ? ca de ani buni de zile ajuta la promovarea fly fishingului in romania, gratis ?

Sus

MesajScris: 24 Mai 2010, 23:06 
Neconectat

calinbucur scrie:
cind te apuci de pescuit anuntama si pe mine... :D

CalinBucur, esti total pe langa subiect.

Iti sugerez ceva ore de limba romana dupa care te invit sa discuti punctual si eventual sa iti expui o parere la subiect ... daca ai una.

Daca vrei sa imi zici ceva, o poti face pe privat, aici discutam despre cele doua organizatii si diferenta dintre ele.

Cand o sa vrei sa inveti sa pescuiesti anunta-ma si pe mine.
Iti ofer un curs gratuit de casting/pescuit.
Chiar si intr-o limba straina daca vrei.

Mai incearca ;)

Sus

MesajScris: 25 Mai 2010, 05:54 
Neconectat

flyfishing brigade scrie:
Este foarte importanta diploma de Basic Instructor numai pentru cei care vor sa-si deschida o scoala de Fly Fishing sau aia care dorm cu diploma sub perna.

aha ! fix acelasi lucru fac cu orice diploma... fie ea de concursuri sau ma stiu io...

dar nah... alti pescuiesc pt puncte si " hirtie ijenica " de se umple numa de glorie... si alti pescuiesc pesti de placere... :lol:

Sus

MesajScris: 25 Mai 2010, 08:15 
Neconectat

poate ca sunt eu habarnagiu dar spre deosebire de tine nu pup nici mana nici curu nimanui ca are sau nu diploma ,in privinta lui tudor vreme da ai dreptate face o prostie ca le da la toti sa testeze bete ,fire ,mulinete ceea ce pe altii n-am vazut sa faca ,eu zic sa stai tu linistit sa aplauzi in continuare si sa ne lasi pe noi astia mai habarnagii ,fara diplome ,slabi pescari sau cum ne consideri tu sa ne vedem de ale noastre

Sus

MesajScris: 25 Mai 2010, 10:09 
Neconectat

CalinBucur> Multumim pentru participare la subiect.

Te rog frumos deschide un topic la cafenea sau la Mizerii daca vrei sa discuti despre altceva.
Parerea ta ne incanta , dar nu ne ajuta sa legam o discutie civilizata.
Ca fapt divers ma oboseste sa dau explicatii unui cocler prost.

Orice mesaje care nu au legatura cu topic-ul le voi muta sau sterge.

Multumesc pt intelegere.

Sus

MesajScris: 25 Mai 2010, 10:55 
Neconectat

calinbucur scrie:
flyfishing brigade scrie:

aha ! fix acelasi lucru fac cu orice diploma... fie ea de concursuri sau ma stiu io...

dar nah... alti pescuiesc pt puncte si " hirtie ijenica " de se umple numa de glorie... si alti pescuiesc pesti de placere... :lol:

oricum este lasat fiecaruia sa decida pt ce iau diplome, sau aduna puncte. este interzis?
trebuie sa ne standartizam toti?
am si eu ceva "hirtie ijenica" sub perna, ma face sa dorm mai bine! si merg la pescuit cu placere.sau nu mai am voie?

Sus

MesajScris: 25 Mai 2010, 11:04 
Neconectat

asta-i kuintauti mah, :lol: dupa limbaj, maestre lasa-ne si go back nu face si forumul asta de cacao cum se intimpla cu celalalt

Sus

MesajScris: 25 Mai 2010, 11:08 
Neconectat

Nu e Kointauti , sunt geniile de pe dealurile Ludusului.
Tot aia care au venit la mine la magazin cu amenintari ca mi-o fur si ca "nu imi doresc sa ii am dusmani".
Tot tremur...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]