Citeam discutia de pe flytying.ro referitoare la diferentele dintre cele doua organizatii.
La prima vedere pentru un profan cele doua prescurtari nu inseamna nimic.Mai mult (tipic Vasies&flytying.ro) lumea incepe sa se dea cu parerea despre lucruri care nu le-au vazut in viata lor.
La momentul in care discutia incepuse, nici unul dintre cei care discuta despre asta nu fusese in viata lor la o demonstratie de casting a unui instructor, fie el EFFA sau FFF.
Ia sa vedem ce debiteaza Guru :
Citat:
Mai pe intelesul tuturor FFF sunt americanii (federation of fly fishers ) iar EFFA sunt europenii
FFF sunt peste tot in lume
EFFA sunt in Europa si s-au desprind din FFF
pentru cei care sunt interesati de casting cam astea ar fi diferentele dintre cele doua federatii:
-examenele EFFA sunt mai grele decat cele de FFF la proba practica
-la EFFA nu se pune accentul pe dezvoltarea capacitatii de a invata pe altii cum se pune la ceilalti - FFF
-cei de la EFFA impun un stil, cei de la FFF spun ca fiecare sa isi dezvolte stilul propriu si sa nu il considere mai bun decat altele. Atata timp ca ceea ce face fiecare CI sau MCI corect in casting nu conteaza cum isi duce mana sau isi tine picioarele ( asta ca un simplu exemplu )
Deci ,diferenta dintre doua organizatii se limiteaza la cum sunt imbracati si de unde provin.
Dupa o zi , o mai cloceste putin si revine cu completari :
Citat:
da, corect Gabriele, ai absoluta dreptate. EFFA sunt scumpe si sunt , daca nu ma insel, sub patronajul nemtilor si austriacilor. Examenele lor se dau cu public, examinatorul vorbeste la microfon si il pune pe cel examinat sa execute diverse tehnici de casting. Pe de alta parte daca cel examinat greseste sau nu face ceva bine, examinatorul il pica fara sa ii spuna unde a gresit si fara sa ii faca o demonstratie a castului cu pricina facut in mod corect!!!
Cica nu se discuta deloc aspecte tehnice, probleme die casting, tehnici de invatare si predare - cum teoretic asta ar trebui sa fie baza. Adica in cazul in care te pregatesti ca instructor trebuie sa fi examinat foarte bine si din punctul asta de vedere - capacitatea ta de a explica si de a invata pe altii, de a fi un bun pedagog.
E drept nu am participat la un astfel de eveniment insa am auzit de la diversi alti pescari, croati, sarbi, bosnieci care erau nemultumiti de felul asta de a privi lucrurile
Ar trebui sa il intrebam pe Sasha daca asa stau lucrurile
Asadar,tragem linie si analizam:
Din punctul de vedere al atotstiutorului Guru Vasies, totul in viata se rezuma la cat costa si daca ai sau nu bani de asa ceva.
Adica daca Masserati costa 150k+ inseamna ca nu e bun pentru ca nu ni-l permitem.
Daca esti prea prost ca sa sustii examenul ala, inseamna din nou , ca aia sunt exclusivisti si figuranti.Ce sa caut eu cu ei ?!
Sigur , el a auzit de la la diversi pescari,(croati,sarbi,bosnieci,italieni,austrieci,canadieni,americani,suedezi,africani,chinezi si chiar astronauti) ca vei fi foarte dezamagit daca mergi la un eveniment si daca inveti ceva calumea.
Daca esti prea prost ca sa intelegi ceva, cu siguranta vei fi dezamagit.
Acum pe aia dreapta :
Cea mai importanta diferenta dintre cele doua organizatii consta in directia de abordare.
EFFA reprezinta cel mai inalt standard in casting.
Cei care reusesc sa treaca de acest examen intra intr-un club select din care momentan fac parte undeva la 90+ pe tot mapamondul.
Un club select la care toti vor sa adere si care da startul.
EFFA nu isi doreste cu ardoare membrii.Ei doresc sa reprezinte un standard de urmat.
Examenele sunt grele, nu doar cele practice, unde intr-adevar se da cu public (de vreme ce vei invata publicul) dar si cele teoretice si pedagogia.
Trebuie in primul rand sa vorbesti fluent o limba de circulatie internationala nu sa cârpesti o engleza de Ludus.
Apoi trebuie sa intelegi exact ceea ce faci si sa fii capabil sa sustii un discurs in fata unui public numeros, fara sa iti tremure chilotii.
Mai mult, trebuie sa ii si faci sa inteleaga ce explici si sa poata replica in practica.
Tinuta e obligatorie.
FFF pe de cealalta parte doreste sa fie reprezentata pe cat posibil in toate colturile.
Nu conteaza daca esti sau nu un caster bun, "important e sa fim multi".
Cam asta e principiul dupa care functioneaza.
De la multi vine grosul.Evident, cu multi membrii creste puterea financiara a grupului si se pot lua actiuni de amploare.
Cunosc si am vazut in practica atat instructori EFFA cat si FFF.
Mai mult, ca sa devii instructor certificat FFF, ajunge probabil sa intelegi diferenta intre WF si DT, in practica.
In urma examenului care a avut loc la mijlocul lui Mai 2010, Gabriele DiFlorio si Guru Vaseus au devenit cica instructori certificati FFF.
Tind sa il cred numai pe primul de vreme ce numai
el apare ca oficial pe site-ul FFF.
Am urmarit si un mic filmuletz care se pare ca e din timpul examinarii FFF :
http://www.youtube.com/user/Gadiflor#p/u/0/YaAcl2_GNMUNu contest calitatile de casteri a celor in discutie, dar observ urmatoarele :
Esti la examen cu minciogul la spate, tinuta zero, public zero, abilitati cel mult mediocre, nimic spectaculos.
Oricine cu un TT#6 si o lanseta fast face asta.
Unde e standardul de urmat ?
Am fost la Casting Event-ul organizat de Muscaricii Timisoara, am discutat cu doi instructori EFFA o zi intreaga, am facut pregatire pentru examenul lor.
Da , voi plati cateva sute de euro pentru un curs cu acei oameni.
Pentru ca am vazut diferenta intre povesti pe forum si casting adevarat.
Am vazut ce presupune sa fii un standard si ce inseamna politica de atragere de fonduri.
Nu iti zice nimeni ca de fapt valoarea consta in acele ore care le pierzi zilnic cu lanseta in mana.
Pentru a deveni un bun caster e nevoie in primul rand de sacrificiu.
Exercitiu,exercitiu,exercitiu.Zi , noapte, vant,ploaie,soare,zapada.Nu se invata peste noapte.
La EFFA anual incearca cateva duzine de oameni, reusesc un pumn.
Pentru mai multe informatii va sugerez Youtube,
EFFA si
FFF.
Concluziile le trage fiecare , dar o intrebare bine pusa gaseste mereu un raspuns inteligent.