In perspectiva intalnirii si a ideilor de discutii, care s-au conturat pana acum as vrea sa zic urmatoarele:
Este evident ca gama subiectelor este extrem de larga si ca oricum le-am grupa discutia va fi orientata pe 2 directii semnificative:
1- Ce se poate face in directia aspectului de flyfishing competitional
2- Ce se poate face in directia aspectului de flyfishing recreativ si de agrement !
Cum intrebarea daca doreste cineva sa faca sau nu parte dintr-o structura de asociere a cluburilor isi gaseste raspunsul prin prezenta celor interesati acolo (nimeni nu cred ca vine acolo doar ca sa zica ca nu e interesat, daca n-ar fi n-ar veni... ), cred ca putem trece la pasul urmator... pasul urmator ar fi dupa parearea noastra (musca 13), daca pe cele doua directii se poate merge impreuna sau trebuie separat ! raspunsul sigur nu-l stim inca, urmeaza sa vedem ...si cand zic asta nu ma refer la treaba de vointa sau la tabere opuse,... daca ar fi dupa vointa , tot parerea noastra e ca ar trebui mers impreuna si ca se poate... problema e de cadrul legislativ in care ne putem desfasura...
Si pentru ca m-am uitat un pic pe diverse legi si reglementari, o sa pun aici ce-am gasit, parte din lucruri care s-au ridicat in discutie, parte care nu, dar ascund bariere grele ... ma gandesc ca stiind de ele toata lumea isi poate cristaliza mai bine ce are de zis acolo... Noi ramanem la parerea ca ar trebui profitat de moment si de conjuncturi ca sa realizam ceva mai mult decat o socializare la aceasta intalnire
Deci:
1 . Forma Juridica:
La termenul de Asociatie, DOAR in codul civil am gasit o definitie prin care termenul de asociatie inseamna un grup de persoane fizice sau/si juridice care se asociaza pentru un scop comun
In rest, lund la lectura ghidul de infiintare a ONGurilor, dupa care se poate face orice miscare, asociatia este mentionata strict ca un ong ai carui membri sunt persoane fizice, iar asocierea dintre asociatii nu poate fi decat federatie... eu mai mult nu ma pricep la asta dar am zis-o pentru ca cei cu calitati juridice sa o poata gandi mai bine pana la intalnire...
Mai departe, pentru a gandi fiecare exact sub ce forma sa se infiinteze cluburile care vor face parte din structura asta, mai ales ca multa lume e interesata preponderent de aspectul competitional, mai zic urmatoarele:
1- Asociatie – organizatie nonprofit cu scop lucrativ, patriomnial – are voie sa aiba fapte de comert in sensul ca din sursele de finantare pot face parte acte comerciale, contracte de administrare si valorificare (vezi posibilitatea concesionarii, gestionarii apelor)
2- Club – organizatie nonprofit fara scop lucrativ, patrimonial – caruia nu-i sunt specifice actele de comert - deci nu e clar daca cluburile sportive se pot implica in administrarea si gestionarea vreunei ape, mai ales daca se ia in considerare infiintarea cluburilor sportive tinand cont si de legea 69 / 2000 referitoare la organizarea si structurarea sportului in RO
Tinand cont si de legea 69 / 2000 amintita:
-
Asociatii sportive – structuri sportive fara personalitate juridica, se pot constitui ca societati civile particulare in conditiile Codului civil. Constituirea unei asociatii sportive fara personalitate juridica da dreptul acesteia la obtinerea unui certificat de identitate sportiva, precum si la afilierea la asociatia judeteana pe ramura de sport corespunzatoare, in vederea
participarii la competitiile sportive oficiale locale, pana la nivel de judet (alin.1, art 25.legea educatiei fizice si sportului nr.69/2000);
-
Cluburile Sportive sunt structuri sportive cu personalitate juridica, constituite in conditiile legii 69/2000 si a O.G. 26/2000 cu privire la Asociatii si Fundatii (alin.1, art.26, legea 69/2000);
Cluburile sportive de drept privat sunt persoane juridice de drept privat, structuri fara scop lucrativ sau societati comerciale pe actiuni ( alin.2, art.26, legea 69/2000);
- In afara de cluburile de drept privat mai pot fi cluburi sportive de drept public infiintate de institutii publice ceea ce nu e cazul ...
- Cluburile sportive pot
participa in cadrul competitiilor nationale organizate de federatia nationala de profil
-
Federatiile – forma de asociere a asociatiilor /cluburilor sportive
La capitolul federatii sportive am extras doar cateva elemente (art 28 din lege) eu zic esentiale:
"Art. 28. - Conditiile necesare pentru infiintarea unei federatii sportive nationale sunt:
a) activitatea ramurii de sport se desfasoara in minimum 5 judete;
b) la data constituirii sa existe minimum 10 cluburi sportive care sa aiba minimum
200 de membri practicanti;
c) activitatea in ramura de sport recunoscuta oficial sa se desfasoare in mod
organizat de cel putin 3 ani de la recunoasterea oficiala a practicarii ramurii de sport
in Romania. "
la capitolul organizare mai poate fi mentionata posibilitatea existentei
cluburilor sportive profesioniste – cluburi ai carui membri sunt profesionisti angajati cu contract de munca
ligilor profesioniste – asocieri de cluburi profesioniste activand pe un domeniu monosportiv aprobat de federatia de profil ...
ma rog... in mare... in lege se mai gasesc si conditiile de finantare si posibilitate de „racordare la conducta bugetului statului”

, care pentru evaluarea sanselor de a fi realizata trebuie citit pe undeva ca spune cum finantarile astea se dau de fapt pentru cluburile sportive de drept public, iar pentru cele de drept privat numai in cadrul unor programe nationale in care federatia de profil are contract cu ministerul sportului... programele nationale,...sunt o treaba de interes national, de genul „sportul pentru toti” stipulat prin lege pe undeva, stabilite de ??? ... cert e ca in ultimii ani n-am prea vazut guverne sa-si faca griji pentru vreun program national privind disciplina pescuit sportiv !
am spus aceste lucruri pentru a gandi fiecare si a-si cristaliza ideiile pana la intalnire, dincolo de polemici, eventual pentru cei interesati sa rasfoiasca legile de infiintare sa stie si formalitatile necesare efective...
intre timp insa, sa ne gandim ca de fapt aici ar trebui sa vorbim deopotriva de constructii de viitor cu perspectiva larga in timp, dar si de constructii absolut necesare si de perspectiva foarte apropiata, lucruri care e mai necesar decat oricand sa fie facute, mai ales ca suntem in ceasul al 12-lea si,... din fericire momentul e prielnic pentru ca acum, mai mult ca in alti ani ni se deschid niste porti si o invitatie la dialog (vezi prezenta RNP)... iar ce putem face noi, e sa aratam in mod serios ca vrem sa contam in viitoarele scenarii ...
problema nu e sa facem pasi multi, ci sa facem pasi corecti, in directia potrivita...