Fly Fishing Forum - Totul despre pescuitul la musca artificiala

FlyForum.ro - Forumul pescarilor la musca din Romania.Totul despre pescuitul la musca artificiala
Acum este 05 Feb 2012, 22:49

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: despre pescuitul cu uda
MesajScris: 20 Apr 2010, 18:32 
Neconectat

eu lansez musca catre malul opus putin in aval si astept cu firul intins. curentul plimba musca unda pe la nasul pestilor aducand-o catre malul unde ma aflu. din cand in cand mai simt cate o piscatura de la aia mici :). cand simt ca ceva opune rezsitenta mai serios intep imediat. asta stiu eu despre pescuitul la uda pe rau. despre pescuitul la uda pe lac mai nimic. ma ajutati cu alte tehnici, detalii? multumesc!

Sus

Subiectul mesajului: Re: despre pescuitul cu uda
MesajScris: 21 Apr 2010, 19:02 
Neconectat

La uda,la fel ca si tine lansez in malul opus,cam la 5-10 cm de mal,dupa care incep sa pompez incet de 4-5 ori dupa care lansez din nou,acelasi lucru il fac si la tufele din apa.
In legatura cu lacurile.....nu stiu,inca nu am reusit sa muscaresc pe lac!

Ultima oară modificat de mio pe 13 Iun 2010, 17:36, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: 14 Mai 2010, 08:39 
Neconectat

la uda pe rauri care au curs mediu am observat ca mult mai eficace dupa ce dai in malul opus "nu in salcii ca mine :D "o lai purtata de curent dar cu firul intins si abia dupa ce trece de curent pompezi usor e mai eficace

Sus

MesajScris: 14 Mai 2010, 09:58 
Neconectat

In mare pe riuri de shes, cu pompat sau fara principiul e cel care la-ti scris deja, cu mici diferente in functie de fiecare.
Eu pescuiesc tot cam asa, dar citeodata adun firul incet pe degete, tragind usor de fir, nu las doar riul sa-mi duca musca, pentru ca pesti nu ataca intotdeauna daca musca e dusa lent, de multe ori trebuie sa tragi mai repede musca prin apa pentru a declansa atacul.

Specific la pescuitul de shes e si faptul ca nu se fac multe lanseuri false, se scurteaza firul si dintr-un back cast si arunca din nou la distanta in locul pe care vrei sa-l pescuiesti.

Pe lacuri de munte sau de shes, nu este nici o diferenta cind dai dintr-o ambarcatiune spre mal, arunci de la distanta cit mai aproape de mal, dupa care tragi usor de fir, pentru a mentine contactul cu musca pe toata suprafata pe care vrei sa o testezi. daca folosesti liedere intermediate sau sinking, atunci de regula pompezi si poti aduce musca pina aproape de barca, dupa care cu citeva lanseuri false si lungirea firului o iei de la capat. Poti sa mergi din metru in metru paralel cu malul, iar daca ai un atac, te opresti si insisti acolo de citeva ori. In general insisti in locurile unde sint tufe, copaci cazuti in apa sau vezi ca sint locuri unde pot sta pestii grupati.

Ce trebuie luat in calcul, distanta in tinp dintre aruncari facute in aclesai loc sa nu fie prea mica, caci daca aceleasi muste pica prea des si reptat in acelasi loc, strici locul respectiv.

Un sfat batirnesc - de la tatal meu, care muscareste de multi ani la uda la shes:
daca intr-un loc bun, cu potential dupa 10 aruncari nu se intimpla nimic, nu e nici o miscare in apa, treci mai departe; dar nu dai cele 10 aruncari imediat una dupa alta, incerci sa lasi firul sa fie dus de apa mai mult pina ajunge in dreptul tau, alte aruncari le ridici mai rapid, tragi mai incet de fir la unele, mai repede la altele. la inceput musca sa cad usor si firesc, daca nu se intimpla nimic, atunci o dai sa ploscaie mai tare.

Sper sa va fie de folos.

Sus

MesajScris: 14 Mai 2010, 10:34 
Neconectat

ar fi greu pentru mine sa deduc toate astea din experienta proprie, pentru ca invat singur sa pescuiesc de cele mai multe ori. sa deduc toate astea din experienta proprie ar lua prea mult timp. mersi frumos pentru detalii! la treaba asta cu pompatul de multe ori ma gandesc... oare nu sperie pestii mai mult decat ii atrage? imi pun intrebarile astea pentru ca eu nu am avut atac la uda in timpul pompajului inca, desi incerc sa-l fac destul de fin... nu pescuiesc de mult timp la uda, am inceput cu uscata, insa sunt foarte incantat de rezultate, uimit chiar, de numarul de capturi si de dimensiunea lor. pescuiesc nimfele in acelasi fel (ca udele) si functioneaza de minune. eu cred ca e o modalitate buna de pescuit cu nimfe pentru cei care nu dau ceheste din diferite motive. pana nu demult credeam ca sunt inutile nimfele daca nu le pescuiesti ceheste...

Sus

MesajScris: 14 Mai 2010, 13:15 
Neconectat

silu scrie:
. . . pescuiesc nimfele in acelasi fel (ca udele) si functioneaza de minune. eu cred ca e o modalitate buna de pescuit cu nimfe pentru cei care nu dau ceheste din diferite motive. pana nu demult credeam ca sunt inutile nimfele daca nu le pescuiesti ceheste...

daca faci asa te poti debarasa de lesturi grele gen bile de tungsten.
in general niste sarma e de ajuns.

Sus

MesajScris: 14 Mai 2010, 16:20 
Neconectat

Pompatul la uda, nu este necesar intotdeauna, mai precis il folosesti cind musca trasa incet prin apa nu da rezultate.
Mie personal nu-mi place sa pompez, pentru ca nu simt cum trebuie atacul. Apoi la pompat, virful batului sta in continuarea firului, deci tot ce poti simti este strict cind it trage pestele de fir, la uda in mod normal batzul il tii ridicat, intr-o parte un pic si lasi sa simti atacul prin batz, intzepartea o faci mai rapid si usor, decit prin ridicarea batzului din continuarea firului pina incepe sa fie intr-o pozitie buna.

Pompatul il poti folosi si cind dai cu polileader-e sinking si musca evolueaza sub minim 20 cm de suprafata apei, atunci vizual nu mai ai contact cu ce se intimpla si totul se bazeaza pe simtz, la mina si batz. In felul asta pescuiesc toamna tirziu cind sint apele reci si pestii nu se mai ridica la suprafata. Acum cind incep sa umble pestii peste tot, dau cu fir floating si un lieder intermediate pentru a duce musca la suprafata rapid sau pina la 15 cm sub oglinda apei, asa pot testa mai bine un loc, si vad mai usor ce trebuie sa fac pe apa pentru a avea capturi cit mai frumoase.

Sus

MesajScris: 14 Mai 2010, 18:38 
Neconectat

adyy scrie:
silu scrie:
. . . pescuiesc nimfele in acelasi fel (ca udele) si functioneaza de minune. eu cred ca e o modalitate buna de pescuit cu nimfe pentru cei care nu dau ceheste din diferite motive. pana nu demult credeam ca sunt inutile nimfele daca nu le pescuiesti ceheste...

daca faci asa te poti debarasa de lesturi grele gen bile de tungsten.
in general niste sarma e de ajuns.

in anumite cazuri prefer si lesturi... se mai intampla in curent un pic mai tare ca o musca uda obisnuita sa nu vrea sa se scufunde suficient... :)

Sus

MesajScris: 07 Oct 2010, 20:10 
Neconectat

http://flyanglersonline.com/features/ol ... art402.php

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]